Munspel för nybörjare

Om du är nybörjare på munspel kommer här en introduktion som hjälper dig att komma igång och börja spela. Äger du ännu inget munspel kan du först läsa några tips angående köpa munspel. Om du nyss har skaffat dig ditt första munspel är det förmodligen ett vanligt diatoniskt munspel (även kallat bluesmunspel) som är stämt i tonarten C.

Ett diatoniskt munspel har tio hål och du får fram toner genom att antingen blåsa ut eller in i dessa. För att du ska veta vilka toner som du framkallar följer här ett schema:

Munspel i c toner

Förhoppningsvis förklarar schemat sig självt annars är det så att blåser du ut (dvs in i munspelet) i hål fyra får du en C-ton, drar du in (suger) luft från hål fyra får du en D-ton och så vidare.

Att hålla i munspelet

Händer runt munspeletOm du är nybörjare på munspel är det till en början viktigt att du lär dig hur du ska hålla munspelet. När det gäller greppet om munspelet finns en grundposition som är bra att ta efter, vilken du kan se illustrerad på bilden. Försök kupa händerna runt munspelet så att luften "stoppas" när du blåser.

Du kan sedan "öppna" och "stänga" genom att lyfta upp två fingrar eller hela högerhanden, det är bara att prova sig fram och upptäcka vilka tonförändringar som uppstår. Det går att få ett "wah"-ljud genom att öppna och stänga med båda händerna.

Huvudpoängen är att du inte ska hålla munspelet i ett stelt grepp utan att det finns många slags tekniker som innefattar att du rör på högra handen och ibland även den vänstra.

Att blåsa i Munspelet

Du behöver inte blåsa särskilt hårt för att skapa toner genom munspelet. Luftströmmen behöver inte vara kraftigare än från normal andning.

Det bästa och enklaste sättet att lära sig spela munspel för nybörjare är förmodligen att spela enkla melodier med en ton i taget. För att åstadkomma detta formar du dina läppar till en liten cirkel och blåser i ett enda hål. Börja med att försöka få en ren ton. Fortsätt sedan med att dra in luft från samma hål och på nytt försöka få en ren ton.

När du klarar att få en ren ton både med in- och utblås är nästa steg att förflytta dig till angränsande hål. För att öva detta är det förmodligen roligare att spela några enkla melodier alternativt att bara improvisera om du hellre känner för det.

Många nybörjare som precis köpt sitt första munspel upplever svårigheter med att få en ren ton när de suger ut luft från andra hålet. Om du känner igen detta ska du tänka på att slappna av i halsen och tungan. Se också till att placera tungan med tungspetsen mot den undre tandraden och att inte ha för liten "cirkel" mellan läpparna. Detta förstärker luftflödet.

Ackord

Det går att spela ackord på munspelet. Om vi utgår från den vanligaste typen med tio hål är möjligheterna dock något begränsade. Du kan till exempel åstadkomma C-ackord på ett munspel stämt i denna tonarten genom att blåsa in i hålen 1–3, 4–6 eller 7–9. Klicka på länken för fler exempel som visas med bilder.

Enkel övning för nybörjare

För att du ska komma igång och öva in- och utblås och små förflyttningar samt att få en känsla av ljudet hos tonerna kan du pröva att spela en C-skala. (Har du ett munspel stämt i en annan tonart gäller skalan för denna tonart.)

Att spela C-skalan på ett munspel är mycket enkelt. Tonerna som ingår i skalan är c, d, e, f, g, a och b. När du spelar skalan kommer du spela c två gånger eftersom du börjar och slutar med denna ton. Så här ska du spela:

4+ 4  5+ 5  6+ 6  7  7+
C  D  E  F  G  A  B  C

Ett plus betyder att du ska blåsa ut och en siffra utan tecken att du ska dra in luft (4+ betyder alltså blås in i fjärde hålet från vänster). Pröva att spela skalan fram och tillbaka.

Du har nu lärt dig lite grunder i att spela munspel, vill du gå vidare finns det en del böcker i ämnet.