Skötsel av munspelet

Ett munspels livslängd påverkas av hur du sköter det. För det första ska du försöka ha det i en ask så fort du inte spelar. En ask brukar ingå då du köper ett munspel. Att ha det liggandes framme eller i fickan gör att damm eller annat kan fastna inuti munspelet.

En annan bra rutin är att efter du spelat slå på munspelets öppna sidor några gånger med insidan av handen för att avlägsna saliv som ibland kan hamna i munspelet efter du spelat. Även torka av det med tyg och särskilt vid hålen på framsidan kan bara en bra idé.

Skruva isär munspelet

munspel i delarIbland kan du behöva plocka isär munspelet helt och hållet. Detta är bra att göra då och då för att komma åt att torka bort eventuell fukt som kan samlas med tiden. Det kan också hända att en brödsmula eller dylikt hamnat så att ett hål delvis blockeras och försvårar att du får en bra ton.

Munspelet består inte av alltför många delar, men det kan vara bra att ha lite översikt när du plockar isär det så att du sedan kan sätta ihop det igen som det var.

Ebok

EboksomslagSamling med välkända sånger transkriberade för munspel samlade i en ebok. Siffror samt plus- och minustecken visar om det ska blåsas eller dras in luft.

Ingår i eboken gör Blinka lilla stjärna, Små grodorna, Gubben Noak, Ja, må han leva!, Idas sommarvisa, Du gamla du fria, Vem kan segla förutan vind, Så länge skutan kan gå, Helan går, Stilla natt, Jingle Bells och He's Got The Whole World (In His Hands).