tillverkare av munspel

Det finns ett antal aktörer på marknaden för munspel. En del av dessa aktörer har tjänat i branschen under lång tid medan andra har tillkommit under de senaste åren.

Nedan följer en översikt och kortare presentationer av kända märken som Hohner, Lee Oskar och Hering, vilka samtliga är klassiska vid det här laget. Därtill presenteras den innovativa uppstickaren Suzuki samt ett billigare alternativ i North Star.

Hohner

Hohner Marine Band munspelEn av de klassiska tillverkarna, har funnits i branschen sedan 1857. Är numera ett av världens ledande märken och förknippas med munspel av hög kvalitet. Marine Band (se bild) är den mest populära modellen och många kända musikartister som Bob Dylan, Neil Young och Bruce Springsteen har spelat på denna.

Lee Oskar

Lee Oskar munspelNamnet bärs av en känd dansk munspelare som också kom att tillverka munspel. Lee Oskar är en relativt ny tillverkare men har sedan starten 1983 fått många användare. Munspel från Lee Oskar brukar ha plastkropp och du kan se ett exemplar på bilden.

Suzuki

Suzuki munspelDen japanska tillverkaren Suzuki bidrar till nästa generations munspel. Bland deras modeller finns innovationer som låter dig böja toner och överblåsa enklare. Några av deras mest spännande modeller är Overdrive och Sub30 UltraBend. På bilden ser du en Suzuki Sub30 som är konstruerad med dubbla tungor, vilket gör att du kan hitta fler toner och i stället för en tonart får du tillgång till tre på ett enda munspel!

Hering

Det andra riktigt klassiska märket vid sidan om Hohner är Hering. Tysken Alfred Hering grundade sin munspelsfabrik 1923 och sedan dess har märket varit ett av de mest spelade.

Seydel

Den äldsta tillverkaren i Tyskland. Många svenska musikaffärer har Seydel i sortimentet, men det är långt ifrån säkert att hitta modeller av detta märke.

North Star

Utan att inneha ett grandiost rykte i stil med de redan nämnda märkena är North Star ändå värt att tas med då det är en tillverkare som gör prisvärda munspel. Deras modeller finns inte i alla tonarter, men är ett bra alternativ för nybörjaren.