Musiktips

Här presenteras tips på musik som involverar munspel i hög utsträckning där det ofta rör sig om bluesmusiker. Några titlar är samlingsalbum med varierade artister. Angående album med enskilda artister från äldre dar är det oftast samlingsskivor som gäller eftersom utgivningen under deras levnadstid ofta inkräktade sig till singlar. 

Blowing The Blues – A History Of Blues Harmonica

Blowing The Blues omslagBlowing The Blues – A History Of Blues Harmonica är utgiven 2003. Samlingen innehåller CD-skivor med totalt 71 låtar inspelade från 1926 till 2002 där munspelet och musikstilen blues är de gemensamma nämnarna. En perfekt introduktion med en rad av de största artisterna – Sonny Terry, Sonny Boy Williamson, Little Walter och Paul Lamb med flera – och många klassiska låtar.

Sonny Terry: The Folkways Years, 1944–1963

The Folkways Years, 1944-1963 omslagSonny Terry: The Folkways Years 1944–1963 gavs ut 1992 och är en antologi från några av Terrys mest produktiva år. Sonny Terry gav stort utrymme till experimenterande i sitt spelande och såg också till att utveckla bluesen, vilket förmedlas väl av denna samling låtar som uppvisar en bred variation av stilar.

Little Walter: His Best

His Best omslagLittle Walter: His Best utgavs 1997 och är en av flera samlingsskivor med en av de allra största bluesmunspelarna. Låturvalet skiljer sig inte dramatiskt bland samlingsskivorna med Little Walter, men His Best innehåller hela 20 låtar varav fem är instrumentala. Om du inte lyssnat på Little Walter, men ändå känner igen vissa av dessa låtar kan det bero på att många kända artister har spelat in egna versioner av dennes låtar.

Muddy Waters/James Cotton: Hard Again

Hard Again omslagJames Cotton har både gett ut egna album och medverkat på andras. Särskilt fanns han ofta vid sidan av Muddy Waters och ett av många album som kan rekommenderas med dessa två är Hard Again. Cotton gör fina insatser som munspelare och dessutom spelar Willie "Big Eyes" Smith trummor som också är en munspelare av rang. På skivan återfinns bland annat den klassiska låten "Manish Boy".

Paul Butterfield: East-West

East-West omslagThe Paul Butterfield Blues Band spelade in albumet East-West 1966. Paul Butterfield sjöng och spelade munspel i The Paul Butterfield Blues Band som gav ut ett flertal album där gruppens andra: East-West räknas som ett av dem främsta. Paul Butterfield ingick i ett par ytterligare musikgrupper samt spelade med kända musiker som Jimi Hendrix, Muddy Waters och John Mayall.

Carey Bell: Harpslinger

Harpslinger omslagCarey Bell som bland annat spelade med Muddy Waters innan han inledde sin solokarriär i slutet av 1960-talet är en av många berömda munspelare inom bluesen. Harpslinger utgavs 1988 där Bell sjunger och spelar munspel. Man kan höra hur han använder vibrato mästerligt i flera låtar och som ett av hans signum var en speciell effekt med wah wah som han särskilt använde i outros.