Köpa munspel

Om du tänkt köpa munspel men är osäker på vilken sort och vilket märke följer här en genomgång av det viktigaste att tänka på.

Diatoniskt eller kromatiskt?

Det första du måste bestämma dig för innan du köper munspel är om du vill ha ett diatoniskt eller kromatiskt munspel. Det diatoniska munspelet är det vanligare av de två och används i blues, pop och rock med mera. Ett kromatiskt munspel används bland annat inom klassisk musik.

En skillnad mellan dessa är bland annat att det diatoniska munspelet inte innefattar alla toner i den tonart efter vilket det är stämt. Däremot dem viktigaste och det är relativt enkelt att få det att låta bra när du improviserar även om inte spelat tidigare.

Det kromatiska munspelet innehåller alla toner som ingår i den tonart efter vilket det är stämt och det gör att om du ska spela en melodi kommer det aldrig "fattas" någon ton.

Plast eller träkropp?

Ett munspel görs antingen med en kropp av plast eller trä (här avses inte ytterhöljet som brukar vara i metall). En del tycker det senare alternativet framställer ett överlägset ljud medan andra föredrar plast eftersom detta material håller bättre över tid. Ett munspel med trä behöver dessutom spelas in och har sedan en kortare livslängd än ett med plast. Är du ute efter ett billigt munspel är plast förmodligen ditt bästa val. Annars får du helt enkelt provspela eller lyssna på andra som spelar för att göra ett val.

vilken tonart ska jag välja?

Om du har tänkt köpa ett diatoniskt munspel måste du bestämma dig för i vilken tonart munspelet ska vara stämt. Fast de allra flesta som bara äger ett munspel brukar ha ett i tonarten C. Det är ett bra val, dels därför att många melodier går i denna tonart, dels för att det är lättast att lära sig tonerna på munspelet i denna tonart. Med tiden vill du kanske köpa fler munspel och då är det vanligt att fortsätta med tonarterna G, A och D. När du väl har samtliga dessa vill du kanske även införskaffa munspel i F och Bb, vilka är relativt vanliga. En del har ett munspel per tonart (dvs. 12 st.), men detta är inte alldeles nödvändigt då vissa tonarter är ovanliga när det kommer till munspelande.

Märke

Det finns så klart massa olika tillverkare att välja mellan när du ska köpa munspel. Några av de mest populära heter Hohner, Hering och Lee Oskar.

Modeller och musikstilar

En del tillverkare nämner ibland att i deras sortiment finns modeller som lämpar sig olika bra till olika musikstilar. Hohner gör detta och då är några exempel: Hohner Marine Band Deluxe rekommenderas för blues, Hohner Special 20 rekommenderas för country & western och Hohner Golden Melody rekommenderas för jazz. Sådana angivelser måste inte tas på blodigt allvar, men kan vara intressanta att känna till.

Om man ska köpa ett munspel till ett barn går det bra att köpa ett i vanlig storlek, instrumentet är trots allt inte så stort. Det finns mindre storlekar tänkta för mindre händer och sådana som är gjorda i plast och färgglada på köpet. Dessa hittas dock oftare i leksaksbutiker än i musikbutiker.

Pris

Priset när du ska köpa munspel beror på dina krav - som med allting annat. Ett "jippo-munspel" kan kosta en femtiolapp medan det finns specialbyggda för över tusenlappen. Är du nybörjare och vill ha ett munspel som är billigt men ändå med viss kvalitet kan du hitta ett sådant för 100–200 kronor. Dyrare än så behöver det inte vara. Är du ute efter ett munspel med träkropp får du dock räkna med runt en hundring till.

En annan sak som du bör känna till är att kromatiska munspel normalt är dyrare. Saken är dock att du kan klara dig med ett enda kromatiskt medan du med tiden eventuellt vill ha flera diatoniska för att täcka olika tonarter.